tisdag 16 januari 2007

När könet satt sig på hjärnan

Kvinnor med små bröst är bättre på matematik än kvinnor med stora bröst. Det är ett uttalande som Annica Dahlström, professor vid Göteborgs universitet, gjorde för ett par år sedan, vilket vållade debatt. Inte så underligt kanske..?

I dag skriver Metro om henne, eftersom hon återigen är aktuell, nu med boken Könet sitter i hjärnan. Hon menar att biologiska skillnader mellan kvinnor och män bland annat gör att kvinnor som lämnar sina barn på dagis för att arbeta dräneras mentalt. En man bör på motsvarande sätt inte vara direkt ansvarig för sitt barn, män är nämligen inte lämpade för barnpassning. Vilket inte på något sätt bör upplevas som kränkande.

Intressant. Vad vill hon egentligen? Fjättra kvinnor vid spisen och åstadkomma lagstiftning mot kvinnor i arbetslivet för att skydda de stackarna, som så brutalt tvingats dit? Per automatik ge vårdnaden om barnen till kvinnan vid skilsmässa? Sparka alla män som arbetar med barn? Förbjuda bögar att bli adoptivföräldrar (för att inte tala om alla de bögar som redan har barn), men uppmuntra flator att göra detsamma? Nja, det vore väl kanske liiiite kränkande ändå?

Samtidigt påstår hon också att det är fel att säga att kvinnor och män ska vara si eller så eftersom könet främst sitter i hjärnan.

Skönt! Då kan vi med andra ord helt skita i hennes bok.

//Fred - lite kränkt trots allt

7 kommentarer:

Sara Ödmark sa...

Gaaaah, den där människan alltså. Få irriterar mig så mycket.

Mats "Shirou" Johansson sa...

Hon verkar onekligen lite svamlig. Verkar som att det lär ta ett tag innan virrpannor blir utrotningshotade.

Anonym sa...

Mitt gamla favvohatobjekt är ute och ränner igen...

De där ideerna propagerade hon för för tio år sedan också.

Könet sitter i hjärnan? Hon får mer än (hj)ärna lobotomera mig isf, det lär omkullkasta alla hennes teorier...

(obs. freudianskt, inte medvetet)

Fred sa...

Ja hon verkar inte ha alla hästar hemma. Har googlat runt lite, och hon verkar ju inte alls ha lika mycket på fötterna som hon vill påskina heller.

Kim da Costa sa...

Exakt; då kan vi ju glömma boken.. Skönt.

Anonym sa...

Ja jisses. Jag var så arg att jag nästan kokade när jag läste intervjun. En av de värsta sakerna hon sa var ju att det ger konsekvenser för en som vuxen om man inte blivit "mammad" ordentligt, och sen började prata om otrygg uppväxt och depressioner och mer benägenhet för stress. Som att barn som umgåtts mycket med sin pappa blir deprimerade. What? Var finns logiken? Och att en man inte kan vara direkt ansvarig för ett barn för att han inte har samma intuitiva förmåga som en kvinna. Ja, det är det dummaste jag hört.

Fred sa...

Ellen: Ja intrycket man får är att hon vill befästa traditionella könsroller - till varje pris. Vettigt är det i alla fall inte!