måndag 18 december 2006

Vem är man - vem är kvinna?

Läste i Aftonbladet om den indiska medeldistanslöperskan Santhi Soundarajan som blir av med sin silvermedalj från de asiatiska mästerskapen efter ett könstest.

Intressant! Ett könstest?? Vad avgör om man är man eller kvinna? Innehav av kuk respektive fitta? "Rätt" kromosomer? Personnumret? Och vem har rätt att bestämma det? Jag vet åtskilliga killar som är riktiga kärringar och tjejer som är en hel karl, men det skulle aldrig få mig att ifrågasätta deras könstillhörighet. Den är liksom... deras.

För att återgå till det konkreta exemplet ovan. Visst, om det nu skulle vara så att han gett sken av att vara kvinna av det enda skälet att vilja skaffa sig eventuella fördelar i sin idrottsgren - fine, då har man gjort rätt. Men om hon (lite förvirrande, vilket epitet ska man ge?) är en post-op (opererad) transsexuell... blir det en annan sak. Då ÄR hon ju kvinna, om än med en historia som man, och borde då i mina ögon fullt ut accepteras som kvinna.

Jag har liiite svårt att tro att någon skulle göra ett könsbyte för att få idrottsliga framgångar. Skulle det ens ge några fördelar förresten, en hormonbehandling för att bli kvinna är väl att betrakta som ganska fett nedåttjack i dopningssammanhang? Är transsexuella per automatik diskvalificerade från elitidrott? Eller hade hon fått tävla om hon gjort det som man?

//Fred - som inte alls vill vara kvinna, men nästan får lite lust att börja kalla sig kvinna bara för att jävlas och se vad som händer

Inga kommentarer: