tisdag 24 oktober 2006

Om gayänder och andra homodjur


Hör du till dem som argumenterat mot eller tvekat inför homosexualitet med hänvisning till naturens ordning och djurvärlden? Kanske dags att ge dig själv möjlighet att omvärdera i så fall! Vi andra kan gå på utställning ändå, för ämnet är helt klart intressant!

Jag talar om utställningen Mot naturens orden som visas på Naturhistorisk museum i Oslo fram till 19 augusti 2007. Där har man samlat all forskning som visar på att homosexuellt beteende förekommer i djurvärlden. Här i Sverige har vi kunnat läsa om åtminstone ett par exempel på detta, gayänderna i Pildammsparken i Malmö (se bilden), och gaypingvinerna på Zoo am Meer i Bremerhaven i Tyskland.

Utställningen, där man valt ut ett antal av de 1500 arter där homosexuellt beteende finns påvisat, visar att de långt ifrån är en isolerad företeelse.

Jag tycker själv inte att det är självklart att överhuvudtaget dra paralleller mellan människor och djur, men visst ligger det något i det som skrivs i utställningens presentation: "...en større forståelse for hvor utbredt og vanlig denne atferden er i dyreriket, vil være med på å avmystifisere og ufarliggjøre homoseksualitet blant mennesker."

//Fred - som blir lite sugen på ett Oslobesök

Inga kommentarer: