torsdag 26 oktober 2006

Gayklubbar - finns de?

Har funderat en del på ämnet i rubriken. Jag har rört på mig ganska mycket runt om i Sverige, och vid det här laget har jag hunnit besöka ganska många städer. Ofta blir det läge att utforska utelivet när man ändå är där och ofta har jag försökt ta reda på om det finns någon gayklubb i staden.

Lite googling leder nästan alltid till att man upptäcker att det faktiskt finns en klubb på orten, så länge man rör sig i landskapens större städer. I de tre största städerna finns kommersiellt drivna klubbar. Stockholm har ett helt gäng, Lino, Connection, Patricia m.fl. Göteborg har Gretas och Gossip och Malmö har Wonk (namedroppandet är förmodligen inte komplett). På mindre orter är klubbarna oftast drivna ideellt och oftast i regi av RFSL. Örebro har sitt Orlando, i Piteå finns Nordstjärnan, Linköping har Club Joy och grannen Norrköping Seaside för att ta några exempel. På några ställen finns "vanliga" ställen med uttalat mixad publik och andra arrangerar särskilda gaykvällar.

Men... när man ger sig ut på stan för att försöka hitta dit vet ingen var de ligger! Inte ens taxichaffisarna, som annars brukar vara ett säkert kort om man är vilse i en främmande stad. Ibland beror det på att klubbarna ligger lite off jämfört med a-lägena, men inte alltid. Att de gör det gissar jag har flera skäl. Ideellt drivna klubbar har förmodligen en hård ekonomisk verklighet, eller också man kanske har valt ett mer undanskymt läge för att få vara mer fredade? Ganska illa om svaret är det sista alternativet, men jag är rädd att det kan vara så.

För många är en gayklubb en fristad där man utan förbehåll kan vara sig själv, utan att behöva undra över hur andra skulle reagera om man visar intresse för någon av samma kön. Idag är det thank God vanligare att den tröskeln sänkts. Allt fler känner att de vågar synas som bög eller flata på vilket Statt eller Harrys som helst. Man känner sig tryggare, och starkare för den delen, man bryr sig inte lika mycket om det skulle finnas någon som inte gillar läget, att det faktiskt finns homo- och bisexuella överallt.

Så, hur är det nu, har du koll på gayklubbsläget i din stad? Och har du sett till några modiga homon och bin på stadens klubbar?

1 kommentar:

Anonym sa...

Det heter Polstjärnan i Piteå och i stort sett varje taxichaufför vet vart det ligger - mitt i stan.