lördag 29 juli 2006

När rulltrappan blir världens ände

Människan är ett underligt djur. De flesta lär sig att ta sig upp och ner för en trappa i tidig ålder. Ganska snart kan man också använda en rulltrappa. Men vad händer när rulltrappan står stilla?

Fick chansen till en närstudie idag när utsikten från glassbaren utgjordes av just en stillastående rulltrappa. Den alternativa vägen till våningen ovanför i shoppingcentrat bestod av en betydligt längre spiraltrappa en bit bort. Så, vad hände? Jag inser ju att ni brinner av nyfikenhet över att få ta del av resultatet av banbrytande studier som denna.

Det fanns flera sätt att tackla problemet.

Några gick med resoluta steg mot trappan och började ta sig upp. Men vinglande och stapplande, som om en trappa vore en helt ny innovation. Andra tvekade för att sedan vända och ta den andra, dubbelt så långa trappan en bit bort. Ytterligare andra vände när de såg att trappan stod still, för att helt strunta i det andra planet. INGEN gick upp för trappan som om den vore en trappa bland andra!

Efter glassen stapplade jag själv uppför trappan. Vad är det som gör att vi inte kan använda en stillastående rulltrappa som en alldeles vanlig trappa? Jag har sömnlösa nätter framför mig.

Inga kommentarer: