Äktenskapsfrågan - varför kompromissa?
Så, då har Hans Regner, enmansutredningen om äktenskapsfrågan, lämnat sitt betänkande till regeringen. Innehållet är det väntade. Samkönade par (varför envisas pressen med att skriva om homosexuella par?) ska inkluderas i äktenskapsbalken, vilket skulle innebära att partnerskapsbalken går på tippen. Så långt är allt väl. Det låter faktiskt till och med riktigt bra!
Men det råder väldigt delade meningar om hur bra förslaget är. Regeringen är splittrad och i fredags uttalade Claes-Bertil Ytterberg att Svenska kyrkan visserligen är beredda att förrätta ett civilrättsligt giltigt partnerskap för homosexuella, men man vill kalla det just partnerskap, inte äktenskap. Man vill med andra ord hålla fast vid hierarkin och behålla ett b-äktenskap för samkönade par. De flesta andra trossamfunden går på samma linje, vilket i praktiken, eftersom vigselrätt enligt förslaget inte skulle föra med sig vigselplikt, skulle kunna innebära att samkönade par inte alls kommer att få gifta sig i kyrkan.
Vilket återigen för mig tillbaka till samma fråga: varför kompromissa? Vad är poängen med att in absurdum försöka jämka? Jag kan tycka det är helt ok att samfund inte vill viga samkönade par. Nog borde samfunden ha rätt att bestämma reglerna på sin arena? Men, den rimliga konsekvensen av det borde bli att de inte förrättar vigsel med juridisk giltighet. Det ÄR inte ok att svensk lag ger utrymme för diskriminering. Ännu mindre att man avsiktligen ger det utrymmet.
Jag skrev om det redan i höstas: I ett sekulärt samhälle där vi inte längre har en statskyrka, där folk i allmänhet inte gifter sig för att ingå ett förbund inför Gud, finns ingen anledning att koppla samman de juridiska och de religiösa perspektiven.
Regner stöder vidhållandet av samfundens vigselrätt på en enkät som visar att 49 % föredrar vigsel inom trossamfund. Folk fäster stor vikt vid att deras giftermål omges av vissa ceremonier, att det blir festligt och högtidligt.
Fine! Låt folk välja sina ceremonier. Det är inget som skulle uteslutas genom införandet av ett civiläktenskap för alla. Det skulle gå fint att komplettera det civilt invigda äktenskapet med en ceremoni. Om det innebär att ha ett ståtligt kyrkbröllop, att sluta ett förbund inför Gud, att kröna dagen med att tillsammans göra tandemsnöänglar eller något helt annat vore helt upp till var och en. Fullständig valfrihet, inga behov av kompromisser och vi vore helt jämlika i lagens bokstav.
Varför driver ingen den linjen?
Läs mer här: DN, SvD.
//Fred - frågande
7 kommentarer:
Snubblade in här av misstag, via Svd, och jag måste säga att jag håller med. Men även om Qruiser inte är någon tillförlitlig källa till vad "alla andra" tycker, så känner jag nog ändå att det förs diskussioner om att ta bort kyrkan från det juridiska.
Sen heter biskopen Claes Bertil...
Fridens!
Jag vill gifta mig med en alien men bögarna vägrar att gå med på detta om det ska vara i kyrkan!?.
Snickers
I here you. You set that record straight, sister.
Varför ha ett äktenskap överhuvudtaget? Varken äktenskap eller partnerskap har någon plats i ett modernt samhälle. Äktenskap stammar från en tid då samhället ville hålla koll på människors sexliv, ett samhälle där otrohet och utomäktenskapligt sex var förbjudet. Idag är både otrohet och utomäktenskapligt sex fullt tillåtet. Det är bara äktenskapet som fortfarande finns kvar som ett minne från svunna tider.
Det enda rätta är alltså att helt avskaffa begreppet äktenskap. Det fyller nämligen ingen funktion alls. Den enda praktiska effekten det har är lätt förändrade arvsregler, men det kan man lätt ordna genom att ändra sambolagen så att den efterliknar dagens äktenskapsbalk.
Att man tar bort alla juridiska spår av äktenskap betyder naturligtvis inte att man inte kan gifta sig. Kyrkan och andra tradionalistiska insitutioner kommer säkerligen att fortsätta erbjuda det. Men då kommer det vara av strikt ceremoniell natur. Samma sak som det är idag även om lagboken ännu inte erkänner det.
bal: Jo jag har hört liknande resonemang på gräsrotsnivå, men inte från något av de större politiska aktörerna, med reservation för att jag inte har 100 koll.
anders lönnfält: Det är ett teoretiskt sett intressant resonemang. Dock tror jag inte det finns någon opinion för att avskaffa äktenskapet. Folk vill gifta sig, och man har olika skäl till det, långt ifrån alltid knutna till någon kyrka. Däremot tror jag att ett begrepp är det innehåll vi fyller det med.
Hej!
Två biskopar tycker att Svenska kyrkan borde tacka nej till vigselrätten:
http://www.dagen.se/dagen/Article.aspx?ID=131562
Karin Långström Vinge: Tack för länktipset! Det verkar ju som om de är inne på precis samma linje som jag!
Skicka en kommentar