Var finns värdegrunden i skolan?
Lärarnas Riksförbund har precis släppt en rapport, Yttrandefriheten i skolan, om elevernas attityder, värderingar och läsvanor. Intressant läsning, men framför allt visar redovisningen av en undersökning man gjort bland niondeklassare på ganska skrämmande siffror när det gäller värderingar och attityder:
- En av tio tycker inte att alla individer har lika människovärde.
- En tredjedel (33%) tycker det pratas alldeles för mycket om nazismen och judeutrotningen.
- Var femte elev (18%) tycker att homosexualitet är en sjukdom.
Jag tycker det här är allvarliga siffror. Särskilt i ljuset av valresultatet där t.ex. Sverigedemokraterna vinner mark. Skolorna måste ta sitt ansvar. Jag tror nog att det i viss mån arbetas med dessa frågor, men det är tydligen inte nog.
I gällande läroplan, Lpo 94, står att Människolivets okränkbarhet, individens frihet och integritet, alla människors lika värde, jämställdhet mellan kvinnor och män samt solidaritet med svaga och utsatta är de värden som skolan ska gestalta och förmedla. Det är dags att leva upp till de fina orden! Nu!
Man behöver konkreta handlingsplaner, inte vackra ord i ett styrdokument. En värdegrund i praktiken - inte bara på pappret. Det räcker inte med en temadag om året eller andra punktinsatser. Tanken måste genomsyra skolvärlden.
När det gäller HBT-delen av problemet visade RFSLs kommunundersökning 2006 att bara 14 kommuners skolplaner överhuvudtaget nämner något om att förmedla allas lika värde oavsett sexuell läggning.
Det är dags att ge skolpersonalen verktyg och metoder för att kunna arbeta mot kränkningar och diskriminering och för värderingar som värnar om allas lika värde. Det borde vara en självklar och stor del av lärarutbildningen, liksom att den ges till befintlig personal. Den är inte det idag.
Ett första steg kanske vore att höja statusen för läraryrket? Skolan är vår framtid. Har svårt att se hur man kan motivera den nedprioritering av den som gjorts alltför länge nu.
Vad tänker ni göra, Alliansen?
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar