onsdag 20 september 2006

Vad är homofobi och vem är homofob?

Frågan i rubriken har flera gånger berörts i min blogg, främst i kommentarer, jämte den närliggande frågan Vem är homofob? Några menar att ordet missbrukas i den mån att man inte på något sätt kan ifrågasätta homosexualitet utan att få höra att man är homofob. Att det är ett för starkt ord för att gödsla omkring sig. Andra verkar tycka att det kan användas så snart någon just uttrycker sig kritiskt om homosexuella eller homosexualitet.

Jag tycker inte det går att göra det riktigt så enkelt för sig. För det första är hela begreppet bara ytterligare en generalisering bland alla de andra. Ännu ett fack att kategorisera och stoppa in folk i. Ännu en förenkling av en komplex verklighet.

Därför blir man tvungen att ta begreppet med en nypa salt. Förenklingar och generaliseringar gör vägen öppen för godtycke. Om vi trots det ska försöka ge oss in på en definition kanske vi kan börja med att kolla vad Nationalencyklopedin säger. Den förklarar ordet på följande sätt:

homofobi´ (av homosexualitet och fobi), personlig, irrationell rädsla för homosexualitet, homosexuella människor eller egna homosexuella impulser. Även samhällets rädsla för och intolerans mot homosexualitet kan kallas homofobi.

En åsikt i sig är alltså inte homofobisk (enligt NE). Inte heller är automatiskt ett ifrågasättande homofobiskt. Om det är homofobiskt eller inte ligger i bakgrunden till åsikten eller ifrågasättandet, i syftet med framförandet av åsikten eller ifrågasättandet. Är den grundad i en irrationell rädsla eller utefter ett intolerant ställningstagande kan den däremot kallas homofobisk.

Vilket borde leda till slutsatsen att en person som yppar en sådan åsikt eller gör ett ifrågasättande enligt beskrivningen ovan är homofob. Eller?

Håller du med i NE's definition? Har du en annan åsikt?

Inga kommentarer: