torsdag 3 augusti 2006

Rapport från Pride!

Sådär, första dagen på Pride har gått, dags att summera lite innan det är dags att ta itu med dagens händelser!

Kom till Pride Park i Tantolunden i god tid innan det var dags för invigning i går eftermiddags. Hann med ett varv runt alla tält, där företag, och i år samtliga politiska partier utom ett (gissa vilket!) fanns representerade, innan det var dags för invigningstal av Amelia Adamo och Jan Guillou. Det har debatterats hett om valet av Guillou som invigningstalare. Bland annat har det talats om att han själv är homofob och att han representerar en machokultur vi om några borde kämpa emot. Nåväl, Adamo höll ett personligt tal om sina erfarenheter av gayvärlden och Guillou förvånade genom att stryka medhårs i sitt tal, helt utan provokationer. Han talade bland annat om att bögen och homofoben bytt plats som skällsord. En liten hint om var han egentligen står fick man kanske när han sade att ordet homofob kanske används lite väl frikostigt.

Kvällens fortsatte sedan med uppträdande av bl.a. Shirley Clamp som undanhöll oss sina melodifestivalhittar, en hint om att hon dyker upp i kväll igen..? Efter henne var det plats på scen för Lill-Babs. Måste säga att jag, förutom att man ju hört om Claes-Göran och den tuffa bruden i lyxförpackning, aldrig sett henne mer än i förbifarten. Det är liksom inte min kopp te. Blev därför ordentligt imponerad igår kväll när hon fick igång hela Pride Park till allsång och engagemang. Då ska man ha i tanke att medelåldern på Prides besökare knappast når särskilt långt över 30. Snacka om en tuff brud som kan sin sak! Heder!

Jag ramlade i säng redan runt 1 efter hemgång i samband med att parken stängde. Hyggligt nykter till och med.

Ikväll blir det andra bullar dock. Torsdag på Pride betyder schlager! Mellan 18 och 22 ska det serveras schalgerartister och deras låtar från melodifestival och eurovision. Hemlighetsmakeriet är stort om vilka som kommer att medverka, men idag har det läckt ut åtminstone ett par namn till; rumänen Mihai Traistariu som sjöng Tornero i Eurovision i våras och Arja Saijonmaa tänker försöka göra om den grymma succé hon gjorde förra året.

Snart dags att göra sig vacker och ladda för en lång kväll med massor av schlager, dyr öl och, verkar det som, regn. Efter schlagerextas i Pride Park blir det schlagerfest på Hamburger Börs för min del, men bl.a. uppträdande av Elena Paparizou och Andreas Lundstedt.

Inga kommentarer: