fredag 1 juni 2007

Fuck fejkade biologiska faktum!

Där kom den äntligen, repliken på äktenskaputredningen ifrån de mer konservativa tyckarna i frågan, i form av ett debattinlägg hos DN under rubriken Ett biologiskt faktum att homoäktenskap är fel. Bakom det står Yvonne Andersson, Alf Svensson och Ingegerd Troedsson med flera borgerliga politiker.

Deras argumentation är till stora stycken ganska förväntad. Som väntat innehåller det till exempel en hel del prat om barnens bästa - men som vanligt från ett mycket märkligt perspektiv. De väljer nämligen att helt bortse från det faktum att ett stort antal barn lever i familjer med föräldrar av samma kön. Barnens bästa gäller bara på villkor att barnet har heterosexuella föräldrar. Ett samkönat äktenskap kan aldrig säkerställa barnets intresse säger de, men motiverar aldrig på vilket sätt de menar att det inte skulle ske.

Lite mer otippat gör de också alla som fått barn via sperma- och äggdonatorer till bigamister! Finns en tredje part inblandad i barnalstrandet baseras inte längre äktenskapet på att handla om två personer - det blir inte längre monogamt! Jesus... det kriminaliserandet var sannerligen ett nytt grepp!

Sedan har vi det där biologiska faktumet som åsyftas i rubriken. Man säger att äktenskapet i grunden är en institution för att säkerställa reproduktionen. Allvarligt talat? Jag skulle vilja se statistik över vilka motiv folk har för att gifta sig i Sverige år 2007. Jag har en känsla av att antalet som anger att de gör det för att kunna skaffa barn är... rätt låg. De talar om en pågående debatt om att ge äktenskapet ett nytt innehåll. Om utgångspunkten är att äktenskap finns till för barn alstrande så HAR det redan ett nytt innehåll! Folk i allmänhet ingår inte äktenskap för att få lov att alstra barn!

När de ändå håller på med exkluderandet passar de dessutom på att utesluta infertila par: Det faktum att äktenskapet syftar till att säkerställa att livet förs vidare till nya generationer rättfärdigar också att det är förbehållet par som kan bidra till denna reproduktion. Vilket ju också skulle omöjliggöra äktenskap på ålderns höst.

De talar också om ett erkännande av den tusenåriga definition ordet äktenskap har och om att visa respekt gentemot de grupper som ser äktenskapet som något viktigare än enbart en juridisk fråga. Det är helt sant att en konservativt kristen grupp erkänner den definitionen av ett äktenskap - liksom att de i möjligaste mån bör respekteras. Men exakt vad är det som säger att den respekten bäst ges genom att utesluta samkönade par och deras barn, och inte genom att införa ett juridiskt äktenskap som är lika för alla, som sedan kan kompletteras med önskad religiös ceremoni?

Sist i inlägget framför de en oro för att en könsneutral äktenskaplagstiftning ska leda till en polarisering mellan kulturella och religiösa grupper i vårt mångkulturella samhälle, vilket skulle kunna leda till motsättningar. Något som inte hindrade Spanien, ett land med 10% invandrare, att införa ett samkönat äktenskap 2005. Det är mycket underligt att argumentera med att "eftersom de är intoleranta måste vi förebygga genom att vara ännu mer intoleranta".

Deras argumentation bygger till stor del på en fransk undersökning. En undersökning som slår fast att
äktenskapet ska förbli den institution som ligger till grund för familjebildning. Fine! Låt äktenskapet ligga till grund för familjebildning. Oavsett om familjen består av olikkönade eller samkönade par.

Andra bloggar om: , ,

//Fred - som fortfarande väntar på ett enda vettigt argument från Yvonne & co

7 kommentarer:

Mats "Shirou" Johansson sa...

Som vanligt plockar du ut precis de ursäkter som sticker mig i ögonen och slaktar dem hänsynslöst.

Har bara en sak att tillägga; RAOWR! (I vanliga fall gör jag inte det lätet då jag är arg, men idag gör jag det av den anledningen)

Så, tack för mig. =) *Gömmer sig i skuggorna återigen*

Kim sa...

Du måste läsa vad en kvinna bland kvinnor har att säga om saken. Log väldigt stort när jag läste hennes inlägg! http://blogg.aftonbladet.se/2166/perma/416744

Anonym sa...

Jag tycker att DN-inlägget håller en mycket låg nivå för att vara skrivet av så prominenta personer - det låter mer som en arg lapp man hittar på kvartersbutikens anslagstavla.

Och varför anför man en fransk utredning som talar om barns bästa? Ungarna får ju stryk i Frankrike - är det för barns bästa?

Och vad menas egentligen med stycket om hänsyn till "nyanlända medborgare"?
Är det av hänsyn till dem som vi inte borde tillåta samkönade äktenskap - eller är det för att undertecknarna av skrivelsen är rädda för att "våra nyanlända medborgare" ska ställa krav på att få sina villkor godkända också.

"Om bögar och flator får gifta sig och skaffa barn med någon annan - polygami - så vill vi också få tillstånd att ha flera fruar!"

Är det detta som herrar Svensson, Fälldin etc fruktar?

Jag är i alla fall glad över att den negativa responsen på DN-inlägget är större än den positiva.
Än har inte homofoberna blivit i högljudd majoritet.

Och ja - jag skrev också ett motangrepp på byfånarnas lilla lapp...

Anonym sa...

Men vad är det för undersökning de lutar sig mot då? Jag hittar inget som verkar passa - är det en beställd utredning av Le Pen eller nåt högerkatolskt franskt parti?

Kim da Costa sa...

Bra skrivet. En fröjd. Puss.

Ninja Ister sa...

Läste i DN och blev alldeles bestört, är verkligen dessa tankar från 2000-talet?

En kraftig reaktion mot dessa reaktionära krafter krävs!

Fred sa...

tidus: RAOWR på dig själv! Det är tacksamt att slakta argument som de här. :P

kim: Guld! Tack för tipset!

kronberg: Det finns helt enkelt inga bra argument - då kan det inte bli annat än låg nivå, oavsett vem som skriver.

sven: Jag har faktiskt inte heller lyckats hitta den. Någon som vet var den finns?

kim m:Puss på sej!

ister: Jepp, reagera på!