torsdag 4 oktober 2007

Konsekvens bör leda till konsekvens

Idag skriver Erik Johansson, eller Prästerik, som han kallar sig som bloggare, ett debattinlägg i tidningen Dagen angående biskoparna Hagberg, Stigberg och Persenius inlägg i SvD förra veckan.

Till att börja med tar han fasta vid samma inkonsekvens som jag gjorde i min kommentar till den artikeln; att man tycker sig både kunna legitimera och försvara en välsignelse av samkönade par samtidigt som man med hjälp av samma argument i samma Bibel försöker säga att samkönade och icke samkönade relationer inte har samma status.

Johanssons förslag till lösning på det är att kyrkan bör erkänna sitt misstag och backa och inte längre välsigna samkönade par (även om han själv envisas med att bara tala om homosexuella par) för att på så sätt på ett trovärdigt sätt kunna driva sin linje i äktenskapsfrågan och därigenom också kunna ha en fortsatt trosgemenskap med fränder över världen.

Om det nu är så här man tolkar sin heliga skrift och samtidigt menar att det är den man bör följa - fine, då är det den vägen man bör gå för att vinna trovärdighet hos de sina.

Men sedan går våra åsikter isär när vi kommer till vigselrätten. För är det den här vägen kyrkan väljer att gå blir den rimliga konsekvensen att man inte heller ska få behålla vigselrätten. Hur man än vänder och vrider på det blir deras ståndpunkt då diskriminerande mot samkönade par vilket inte ska sanktioneras av svensk lag. Därmed bör det inte finnas någon fråga om vigselrätt att diskutera för kyrkan.

Enligt Dagen idag säger Strängnäs stift nej till en könsneutral äktenskapsbalk och menar att man bör avstå vigselrätten om den införs. Den diskussionen borde inte behöva existera alls.

Så återigen, remissförslaget är fel på det - inför civiläktenskap för alla. Låt kyrkan göra som de vill bland de sina, men ge dem inte patent på definitionen av ett äktenskap. För gemene man är inte äktenskapet ett förbund inför Gud - låt detta få rimliga konsekvenser i svensk lag.

//Fred - som tycker det börjar kännas som att prata självklarheter med en vägg

Andra bloggar om: , , , , , ,

5 kommentarer:

Anonym sa...

Hej!
Hittade din blogg via länk från dagen.se. Måste säga att det är en ahaupplevelse att läsa dina inlägg om äktenskap. För trots att jag är både troende kristen och heterosexuell delar jag fullt ut din åsikt om vilken väg man bör gå i den här frågan. Det är den här vägen som andas mest kärlek och respekt gentemot alla parter och den enda som kan tillfredställa allas behov utan att samtidigt trampa någon annan på tårna. Jag vet att det finns företrädare för den i "mina" led och men det är mycket underligt att varken de, andra eller själva förslaget inte får mer plats i den offentliga debatten. Frid!

Mats "Shirou" Johansson sa...

"Upplagt av Fred klockan 13:37"

Det säger allt, ditt inlägg är 1337. Som vanligt. :)

Fred sa...

mathias: Tack! Din kommentar bekräftar en hel del av min poäng.

tidus: Haha... hade inte alls reflekterat över tidpunkten. Mycket bättre än elit blir det sällan, så tack, massor! :)

Anonym sa...

Ditt sjuka jävla as, synd att du inte dog i barnsäng, some domi gåmorra.

Anonym sa...

Tyvärr lider vi fortfarande stor brist på tolerans för varandra och varandras läggning... det är något vi hela tiden måste jobba med att förändra. Men det är svårt att ändra på djupt inrotade föreställningar om vad som är naturligt. Fråga mig...

Ha en skön midsommar och fortsätt att blogga. Du gör ett bra jobb.